Leasing auto pe intelesul tuturor! Leasing financiar vs leasing operational

Scriam intr-un articol precedent despre numarul tot mai redus de masini noi ce parasesc showroom-ul. Da, este criza (sau asa ne place sa credem), da, simtim ca a scazut puterea de cumparare. Iar lipsa lichiditatilor unei firme corelata cu reticenta in acordarea creditelor bancare, inclina balanta in favoarea leasingului atunci cand vine vorba de noi membri in parcul auto.

Ce reprezinta acest leasing auto ?

Leasingul auto reprezinta dreptul de folosinta a unui autovehicul pe o perioada determinata de timp, in schimbul unor sume si obligatii contractuale atent stabilite inca de la inceput. Cele doua parti (societatea de leasing ca proprietar si utilizatorul, ca beneficiar al bunului) hotarasc cu exactitate tipul de leasing, perioada pe care se va desfasura, numarul de bunuri (autovehicule), rata lunara, etc.

Care sunt diferentele intre cele doua tipuri de leasing ? Pe scurt, incercam sa le enumeram:

Leasingul financiar - se refera la finantarea autovehiculului. Practic, societatea de leasing (finantatorul) cumpara masina indicata de utilizator / beneficiar, dupa o amanuntita analiza a capabilitatilor financiare ale acestuia. Pe hartie, acest contract reprezinta o "dare in folosinta" in care beneficiarul isi ia angajamentul de a plati rata lunara stabilita. Insa acum vine partea cea mai importanta. O data cu plata ultimei rate (cunoscuta si sub denumirea de valoare reziduala), finantatorul instraineaza bunul contractual catre utilizator iar acesta devine noul proprietar. Trebuie mentionat ca pe langa rata stabilita, beneficiarul mai trebuie sa incheie si o polita de asigurare de tip Casco, pentru ca eventualele incidente rutiere sa fie rapid rezolvate, masina reparata si rata la timp platita. Aceasta varianta de leasing este cea mai des intalnita (in Romania) si reprezinta varianta cea mai buna in cazul in care se doreste pastrarea masinii dupa incetarea contractului.

 

Leasingul operational - se refera strict la utilizarea autovehiculului. In acest al doilea caz, contractul este tot unul de utilizare si majoritatea conditiilor nu se schimba. Ce difera insa este dreptul de proprietate la incetarea contractului. In acest caz, societatea de leasing ramane proprietara bunului (masinii). Aceasta varianta de leasing este recomandata utilizatorilor de flote, acolo unde se pune accent pe volum si functionalitate, beneficiarul nedorind sa-si incarce gestiunea cu drepturi de proprietate, intretinere parc auto si achizitii piese de schimb.

 

Concluzii:    Leasing financiar                                                                    

  • Utilizatorul devine proprietar                                                   
  • Utilizatorul intretine masina               
  • Se achita avans (20-50 %)                                           
  • Rata poate fluctua                                                                     
  • Utilizatorul se incarca contabil cu bunul respectiv                           

                                                                                                                               

Concluzii:   Leasing operational

  • Utilizatorul nu devine proprietar
  • Firma de leasing intretine masina
  • Se achita doar rata stabilita prin contract
  • Rata ramane fixa 
  • Bunul nu apare in evidentele contabile